Siirty sisältöön
Oma kokemukseni viettää kesä Saksassa oli erittäin antoisa ja innostava. Suosittelenkin sitä kaikille edes hieman asiaa harkitseville. Ulkomaanharjoittelu on loistava tapa kehittää omaa kielitaitoa, tutustua erilaiseen kulttuuriin ja oppia kansainvälisestä työskentelystä.

UPM Bioforce-harjoittelu Schongaussa 2019

Jo paljon ennen opintojeni alkua tiesin, että haluan viettää aikaa ulkomailla opiskeluni aikana. En ollut varma silloin, halusinko suorittaa vaihto-opintoja vai mennä ulkomaille työharjoitteluun. Kuitenkin, kun kuulin PI:n tarjoamista ulkomaan kesätyöharjoittelumahdollisuuksista Forest Based Industries (FBI-) päivillä tiesin, että tätä juuri olinkin hakemassa.

Saksa oli minulle jo entuudestaan tuttu maa, sillä olin aikaisemmin matkaillut Berliinin alueella. Minua jäi kuitenkin kutkuttamaan se, miltä elämä näyttää Etelä-Saksassa Baijerin osavaltiossa, josta olin kuullut niin paljon. Myös Saksan kieli oli minulle tuttu jo peruskoulusta ja halusinkin vahvistaa Saksan kielitaitoani sekä täydentää ammattisanastoani.

EU:n sisällä matkustaminen on hyvin helppoa. Ei tarvinnut hakea erinäisiä viisumeita eikä ylimääräisiä rokotuksia ja matkustusaikakin oli lyhyt (noin 3 tuntia lentokoneessa). Asuntokin oli järjestetty työnantajan puolesta ja se sijaitsi sopivasti aivan tehtaan kupeessa. Asunto oli UPM:n omistama ja siitä ei tarvinnut maksaa vuokraa.

Saavuin Schongauhun sunnuntai-iltana juuri ennen töiden alkua ja tapasin tulevan esimieheni juna-asemalla. Hän ystävällisesti antoi minulle kyläkierroksen tulevista kotikulmista. Samalla myös selvisi, että sunnuntaisin mitkään kaupat tai ravintolat eivät ole auki, koska sunnuntai on Saksassa nimittäin pyhäpäivä. Onneksi olin napannut mukaan pientä purtavaa Münchenin lentokentältä, ja selvisin niillä eväillä seuraavaan päivään.

Schongaun kaupunki sijaitsee Baijerin osavaltion eteläosassa, Münchenistä noin 100 km lounaaseen. Schongausta voi matkustaa Müncheniin junalla ja matka kestää noin puolitoista tuntia suuntaansa. Edestakainen matkalippu maksoi noin 20 €. Kesän aikana tuli käytyä monta kertaa Münchenissä ja kaupunki tulikin minulle suhteellisen tutuksi. Etelä-Saksa onkin loistava paikka matkailla myös muualle esimerkiksi Pohjois-Italiaan ajaa autolla noin kolmessa tunnissa. Itävallan Innsbruckiinkin on suora junayhteys.

Työpaikalla minulle oli suotu oma työhuone, jossa sain toteuttaa minulle annettua projektia täysin itsenäisesti. Työtehtäväni oli erittäin kiinnostava ja antoisa. Projektin aihepiiri käsitteli keräyspaperitehtaan höyry- ja lauhdejärjestelmien kehitystä. Minulle annettiin paljon vastuuta projektin toteuttamisessa mikä tarkoitti myös sitä, että minulta odotettiin paljon. Työskentelin täysin saksaksi ja työkaverini tukivat minua projektissani paikallisella kielellä. Viikossa työtunteja oli 38 ja työpaikalla sovellettiin liukumaa, joka mahdollisti pidemmät vapaat esimerkiksi matkailua varten.

Schongaun tehtaalla oli erittäin kannustava ilmapiiri ja minusta tuntui siltä, että apua sai aina pyytäessä. Esimieheni tuki minua aktiivisesti projektissani ja auttoi minua yhdistämään avainhenkilöihin. Yleisesti työntekijät ottivat minut lämpimästi vastaan.

Kaiken kaikkiaan oma kokemukseni viettää kesä Saksassa oli erittäin antoisa ja innostava. Suosittelenkin sitä kaikille edes hieman asiaa harkitseville. Ulkomaanharjoittelu on loistava tapa kehittää omaa kielitaitoa, tutustua erilaiseen kulttuuriin ja oppia kansainvälisestä työskentelystä. 

Henrik Lindberg
Aalto-yliopisto

Takaisin ylös