Siirty sisältöön
Diplomityön tekemisen tavoitteena oli tutustua Chilen työkulttuuriin, tehdä mielenkiintoinen diplomityö sekä nauttia yleisesti uudesta maasta ja sen kulttuurista.

Diplomityö Chilessä

Työskentelin Chilessä, metsäteollisuusyritys Araucon tutkimusorganisaatiossa Arauco Bioforestilla kuusi kuukautta diplomityöntekijänä. Tutkimuskeskus sijaitsee Concepcionissa Tyynen valtameren rannalla, Chilen pääkaupungista Santiagosta etelään. Concepción on Chilen toiseksi suurin kaupunki, suunnilleen Helsingin kokoinen väkiluvultaan. Kesä Concepcionissa oli todella miellyttävä, aurinkoinen sää jatkui viikkoja ja helle ei ollut uuvuttava kuten Santiagossa; lämpötila siellä voi nousta jopa 38 asteeseen. Chilessä asuvan pitää tottua korkeisiin helteisiin, jatkuviin (lähinnä pieniin) maanjäristyksiin ja näin ollen myös elämän arvaamattomuuteen.

Chile oli minulle jo jokseenkin tuttu kun saavuin Santiagoon joulukuussa 2018. Olin vaihdossa Chilessä vuonna 2017 yhden lukukauden ja sen aikana päätin, että haluan palata tänne tekemään diplomityötä. Diplomityöpaikan hankkiminen vaati hieman kärsivällisyyttä, sillä hoidin itse siihen liittyvät järjestelyt. Paikka kuitenkin varmistui ja sain aloittaa työni aiheesta, josta olin ollut kiinnostunut jo pidemmän aikaa. Arauco tarjosi aiheeksi mustalipeähaihduttamoiden likaantumisen tutkimista kirjallisuuden, prosessisimulaation ja pilothaihduttimella tehtävien koeajojen kanssa eräällä heidän sellutehtaistaan. Aihe sopi hyvin pääaineeseeni, joka oli Industrial Energy Processes and Sustainability.

Chileläinen kulttuuri sekä töissä että vapaa-ajalla eroaa Suomesta jonkin verran. Yleinen ennakkokuulo Etelä-Amerikan kulttuurista pitää osittain paikkansa: ihmiset ovat todella mukavia ja esimerkiksi töissä saatetaan keskustella menneestä viikonlopusta hyvinkin pitkällä kaavalla, vaikka töitä olisikin paljon. Työkavereiden kesken on myös tapana järjestää paljon tekemistä työajan ulkopuolella: urheilua, grillijuhlia, syntymäpäiväjuhlia, tai mitä vain. Ei täällä kuitenkaan tanssita salsaa kaduilla, kuten ehkä Karibianmerellä. Sen verran Chile eroaa tyypillisestä mielikuvasta, joka Suomeen saattaa kantautua tältä mantereelta.

Koeajojen aikana asuin pienellä sellutehdaspaikkakunnalla Chilen rannikolla. Kokemuksena nyt jälkikäteen asiaa pohtiessani tämä järjestely oli todella mahtava. Oli jokseenkin kotoisaa työskennellä sellutehtaalla, sillä vaikka maantieteellinen sijainti olikin hyvin eri ja sellua tehtiin espanjaksi, liikuin lähes heti tehtaalla kuin kotonani. Lisäksi suomalaisen tekniikan ja laitteiden näkeminen ja niiden kanssa työskentely osoitti, että tällä alalla on todellakin tulevaisuutta ja suomalaista selluosaamista arvostetaan ympäri maailman.  Töiden jälkeen kävin juokemassa rannalla tai pelaamassa rantalentopalloa tehtaan työkavereiden kanssa.

Nyt diplomityön valmistuttua koen oppineeni todella paljon sekä tekniikan ammattilaisena että ihmisenä, vaikka se kuulostaakin kliseeltä. Ulkomailla asuminen avartaa maailmaa ja näin myös Suomessa monia asioita oppii arvostamaan uudella tavalla. Diplomityön jälkeen löysin töitä Chilestä ja päätin jäädä tänne asumaan joksikin aikaa. Suosittelen lähtemään ulkomaille töihin jos sellainen mahdollisuus tulee. Ei kaikki tietysti ole ruusuilla tanssimista, mutta varmasti et tule katumaan! 

 

Anna-Liina Lehtimäki.

Diplomi-insinööri. Aalto-yliopisto Kemian tekniikan korkeakoulu, Industrial Energy Processes and Sustainability. Asuu ja työskentelee tällä hetkellä Chilessä energiaprojektien parissa kansainvälisessä insinööri-/konsulttiyrityksessä.

Takaisin ylös