Siirty sisältöön
Aalto-yliopiston Puumekanistikerho on vuosien ajan järjestänyt opintomatkan jokatoinen vuosi järjestettäville Ligna-messuille Hannoveriin, Saksaan. Ligna-messut ovat maailman suurimmat puumessut, jonne kerääntyy kaikki mekaanisen puunjalostuksen suurimmat yritykset. Eri pääaihealueita olivat tänä vuonna mm. uudet puunjalostuksen laitteet ja teknologiat, uudet puurakentamisen elementit, pinnoitusteknologiat, automaatio, tekoäly, raaka-ainetehokkuus ja raaka-aineen monimuotoinen käyttö unohtamatta tulevaisuuden näkymien avaamista. Puumekanistikerho on puutuotetekniikan opiskelijoiden yhdistys, jonka jäseniä tällä kertaa matkalle lähti kahdeksan opiskelijaa.

Lignan elämysmessut vuosimallia 2019

Miltä kuulostaisi viikko hyvien ystävien kanssa reissatessa Euroopan lämmössä? Entäpä monta messukeskuksellista oman alasi erikoisosaajia, kuumimpia nimiä ja uusimpia innovaatioita? Nämä diilit jo erikseen olisivat olleet enemmän kuin erinomaisia syitä lähteä tämän vuoden kovimpaan tapahtumaan, heti Puumessujen jälkeen, Lignaan.

Kuten monet hyvät reissut, meidänkin seurueemme seikkailu alkoi aamuhämärässä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Eipä aikaakaan, kun olimmekin Hannoverissa, Saksassa, tuijottamassa messualueen valtavaa sisäänkäyntiä. ”Welcome to LIGNA 2019”, huh heijaa, tästä se lähtee! Messuilla meidät toivotettiinkin erittäin tervetulleiksi monen tutun suomalaisen yrityksen toimesta. Tajusimmekin nopeasti, että alue on aivan hervottoman kokoinen, riveittäin Suomen Messukeskuksen kokoisia rakennuksia säännöllisesti ripoteltuna uljaassa asfalttiaavikossa. Alue on kuitenkin erittäin kivasti maisemoitu ja runsaasti vehreyttäkin löytyy. Näky itse messuhalleissa oli huikea: Sahakoneet, kuivurit, metsäkoneet sekä kuorimakoneet kohosivat joka puolilla majesteettisesti pienten ihmishahmojen kalvetessa niiden rinnalla.

Ensimmäinen päivä menikin kuin siivillä näiden yritysten erinomaisten esitysten ja herkullisten tarjoilujen parissa huipentuen illan cocktailtapahtumaan, jossa ilmeisesti uudet työntekijät toivotettiin tervetulleiksi ja yrityksen tulevaisuuden näkymiä avattiin. Pääsimme keskustelemaan opiskelijanäkökulmasta itse toimitusjohtajan kanssa, mikä on pienen opiskelijan silmissä erittäin imartelevaa. Seuraavana päivänä vietimmekin aikaa konsulttiseurassa ja tuotantofirmojen parissa keskustellen metsäteollisuuden tulevaisuudesta ja nykytilanteesta alan huippujen kanssa, niin talouden kuin innovaatioiden saralta. Mieleen jäi erityisesti puuraaka-ainetoimittajan eloisa luento puun arvoketjusta aina metsän suunnittelusta sahan portille. Illalla tapasimme paikallisen yliopiston väkeä vaihtaen myös kuulumiset Otaniemessä opiskelleiden vaihtarien kanssa. Oli mielenkiintoista kuulla miten positiivisen vaikutuksen Suomen koulutusjärjestelmä oli heihin jättänyt, mitä he kaipasivat Suomesta, ja mitä he olisivat ehkä toivoneet ollessaan Suomessa. Niin sanotun virallisemman jutustelun jälkeen oli mukava nähdä miesten perinnepukujen kirjo, dirndlien viehe ja kuunnella elävää torvimusiikkia.  

Loppuaika menikin sitten messuilla ihmetellessä ja oppiessa keskimäärin per päivä enemmän kuin luentosaleissa istuessa. Messut päättyivät huikeaan illalliseen, johon myös seurueemme sai kutsut, tästä kuuluu iso kiitos asian järjestäneelle taholle. Illalliselle osallistui satoja tarkasti valikoituja edustajia mekaanisen puunjalostusteollisuuden suurimmilta tahoilta – ja me. Tämä pistin hieman nöyräksi, meissä nähdään tulevaisuus, vaikkakin vielä lapsenkengissä ja tutti suussa. Myös suussa sulava buffet monine paikallisine herkkuineen ja varta vasten tehty kegillinen paikallista juhlajuomaa saivat yritysten edustajat hieman rennommalle päälle ja eipä aikaakaan, kun läppä alkoi lentää ja suut kääntyivät tyytyväiseen hymyyn.

Lignasta selvittiin ehjin nahoin myös tälläkin kertaa…

Milla Kumin

Toinen matkanjärjestäjistä,
Diplomityön hyväksymistä vaille valmis diplomi-insinööri,
Pääaine: Kuitu- ja polymeeritekniikka, erikoistumisalana puutuotetekniikka.

Risto Hertzberg

Myöskin valmistumista hätyyttelevä opiskelija,
Pääaine: Biomassan jalostustekniikka.

Takaisin ylös