Siirty sisältöön
FBI eli Forest Based Industries -päivät on jokavuotinen puunjalostusta ja prosessitekniikkaa opiskelevien opiskelijoiden verkostoitumistapahtuma, jossa alan yritykset pääsevät esittelemään toimintaansa ständeillä ja seminaarissa. Päivä päättyy yhteiseen illalliseen sekä jatkoihin. Tapahtuma järjestetään Puunjalostusinsinöörien ja vaihtuvan ainejärjestön/killan yhteistyönä.

FBI-päivät 2020

Mikä tämä Puunjalostusinsinöörit ry sitten on?

Puunjalostusinsinöörit ry, PI, on biometsäteollisuuden ammattilaisten ja yritysten verkosto, jonka tarkoituksena on kehittää puunjalostusosaamista, kasvattaa kiinnostusta alaan ja toimia kansainvälisenä suunnannäyttäjänä. 

Kemiantekniikan Killasta, kuten myös muista alamme killoista/ainejärjestöistä valitaan joka vuosi jäsen (yleensä pj) PI:n Nuorten foorumiin. Foorumin tarkoitus on tuoda yhteen eri paikkakuntien edustajat ja toimia linkkinä PI:n ja kiltojen välillä. Joka vuosi jokin paikkakunta saa vastuulleen Nuorten foorumin puheenjohtajuuden, sekä FBI-päivien järjestämisen. Vuonna 2019 tämä nakki napsahti Kemiantekniikan Killalle ja sitä kautta allekirjoittaneelle. Tässä kirjoituksessa aionkin avata tämän projektin toteuttamista.

Käynnistimme projektin talvella 2019, kun tapahtumalle valittiin paikka ja päivämäärä. Tapahtumapaikaksi valikoitui Lappeenrannan kaupungintalo ja ajankohdaksi 29.1.2020. Kevät ja kesä oli hiljaisempaa tällä saralla, mutta heti yliopistolle palaamisen jälkeen syksyllä 2019 tapahtuman järjestäminen alkoi toden teolla. Keräsimme KeTeKin sisältä 12 hengen tiimin järjestelyjä varten. Tiimin sisälle rakensimme vielä erikseen yritys-, majoitus ja kuljetus-, sekä kaupungintalotiimit. 

Aivan ensimmäiseksi saimme käsiimme PI:n tekemän kattavan ohjeistuksen siitä, kuinka tämä tapahtuma tulee rakentumaan, ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon. Saimme myös alustavan aikataulun. Aivan tyhjästä ei siis tarvinnut lähteä liikkeelle. Kävimme myös yhdessä läpi edellisvuoden palautteita, joiden pohjalta teimme muutoksia mm. itse päivän kulkuun. Alkusyksystä päätimme myös teeman – Vastuullisuus ja ilmastonmuutos. Halusimme kuulla, kuinka suurissa teollisuusyrityksissä otetaan huomioon ilmastonmuutoksen asettamat haasteet. Teemaan pohjautuen valitsimme tapahtuman illallisbuffettiin ruuaksi ekologisen vaihtoehdon – särkipihvit. Samalla vahvistimme tapahtuman viralliseksi kieleksi englannin.

Pidimme PI:n toimistonväen kanssa säännöllisesti palavereja Microsoft Teamsin kautta, jossa muukin tapahtuman järjestely tapahtui. Käytössämme oli myös Teamsin Planner-toiminto, jonne tehtävät asiat kirjattiin, ja valmiiksi tullessaan kuitattiin. Näin PI:n väki Espoossa ja meidän porukkamme Lappeessa pysyivät ajan tasalla toisten tekemisistä. 

Syyskuussa yritystiimi (jossa itsekin olin) alkoi ottamaan yhteyttä alamme keskeisimpiin yrityksiin. Lukuisten sähköpostien, puheluiden ja uusien puheluiden jälkeen saimme kasaan hyvän kattauksen alamme keskeisiä yrityksiä. Mukaan saimme: Metsä Groupin, UPM:n, Stora-Enson, Kemiran, Sapin, VTT:n, Valmetin, Afryn, BIM:n, Nalco Finlandin, Andritzin, BillerudKorsnäsin, Rejlersin, Wetend Technologiesin, XAMKin ja Aquaflown. Aika hyvä, vai mitä?

Kaupungintalolla vierailimme useammankin kerran katselemassa paikkoja ja sopimassa käytännön järjestelyistä – millainen valaistus on, mitä Lappeenrantasalin lavalle tarvitaan, kuka koordinoi viestiseinää yms. Lisäksi kaupungintalosta vastaavat henkilöt pitivät yhteyttä Fazer Food & Co-ravintolaan, joka hoiti tarjoilut iltapäiväkahville, buffettiin, sekä yritysedustajien taukotilaan. 

Syksyn aikana päätimme PI:n Nuorten Foorumin kokouksessa, kuinka paikkakuntakiintiöt jaetaan, ja ketkä jäisivät yöpymään lappeen Rannoille. Lopputuloksena yhteensä yli 300 opiskelijaedustajaa Lappeenrannasta, Otaniemestä, Tampereelta, Turusta, Oulusta, Jyväskylästä ja Savonlinnasta. Majoitustiimille olikin tiedossa ns. patjaralli, jotta jokaiselle majoittujalle riittäisi pehmeä nukkumapaikka. Oululaiset saimme vieraiksemme jo tapahtumaa edeltävänä päivänä, joten päätimme pitää pienet illanistujaiset ylioppilastalomme kellarissa. Iltapalaksi tarjoilimme paikalliseen tapaan vetyjä! Siitä sitten freesinä FBI-päiville…

Päivän ohjelman laatiminen ja puhujien hommaaminen oli PI:n vastuulla ja saimmekin kattavan setin toivomaamme aiheeseen liittyen. Tapahtuman juontajaksi saimme dekaanimme Riina Salmimiehen ja seminaarissa esiintyivät Ernesto Hartikainen (Key note: The role of forests and the bioproducts industry for a carbon-neutral circular economy), Katja Viitikko (Responsibility as part of corporate strategy) ja Antto Kauhanen (Case: Combatting climate change with wooden buildings).

Seminaarin viimeisenä ohjelmana oli PI:n uuden ForestBioFacts-oppimisympäristön lanseeraus, jossa pääsin muiden opiskelijoiden kanssa visailemaan yritysedustusta vastaan tietovisassa (voitto tietenkin meille). Lopuksi saimme rutkasti aikaa kierrellä yritysten ständeillä ja päivä loppui odotettuun buffettiin sekä jatkoihin, joita ei tarvinne avata enempää. 

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli onnistunut ja saimme kaikki arvokasta kokemusta tapahtuman järjestämisestä. Nyt jäljellä on enää järjestäjille pidettävän kiitosillan järjestäminen ja homma alkaa olla vuoden jälkeen paketissa. Kiitos kaikille osallistujille, yrityksille, PI:lle ja meidän upealle tiimillemme, joiden kanssa sain opetella tähän asti isoimman projektin vetämistä! Ensi vuonna FBI-päivät pidetään Turussa, joten tsempit sinne järjestelyihin!

Kirjoittaja

KeTeKin pj-19

PI:n Nuorten Foorumin pj-19

Nykyinen LTKY:n hallituksen kopo

 

Iita Hinkkanen

Alkuperäinen julkaisu:

Tutustu alkuperäiseen julkaisuun

 

 

 

Takaisin ylös