Siirty sisältöön
Opin paljon uutta ja samalla sain aivan upean elämyksen. Tahdon tulevaisuudessakin viettää aikaa ulkomailla ja oppia uusista kulttuureista, mahdollisuuksista pitää vaan ottaa kiinni, kun ne tulevat.

Kesä UPM:n tehtaalla Augsburgissa

Nimeni on Andreas Reipsar ja vietin kesääni UPM:n tehtaalla Augsburgissa noin 60 km Münchenistä ja toimin siellä kesätyöntekijänä tehdaskehitysosastolla. UPM oli yrityksenä tuttu, mutta paperinjalostus oli uusi aluevaltaus minulle. Ensimmäinen viikko meni oppimisen merkeissä, sekä tehtaalla että sen ulkopuolella. Asuin aivan ydinkeskustassa ja tutustuin heti kaupungin ruokakulttuuriin.

Työtehtävät liittyivät simulointiin ja mallintamiseen, tämä oli kullanarvoinen insinöörikokemus ja hyvä vastapaino yliopiston teoreettisiin harjoituksiin. Simulointimalli oli vuodelta 2005 ja sisälsi koko prosessin, raaka-aineista paperiin. Sain tehtäväksi päivittää kaikki parametrit, massavirrat ja mallin kokonaisuutena. Simulointiohjelma oli minulle uusi, mutta UPM järjesti minulle koulutuspäivän ja opin aika nopeasti käyttämään työkaluani. Olleessani valmis päivityksen kanssa, päätimme mentorini kanssa vielä yrittää lisätä prosessiveden laadun simulointimalliin ja onnistuimme hyvin. Pystyimme siten tutkimaan, miten prosessi voisi reagoida vähennettäessä raakaveden määrää. Testi antoi hyvät tulokset ja projektimme sai konkreettisen lopputuloksen.

Kaupunkina Augsburg on kiva: se on täynnä vanhoja ja kauniita rakennuksia. Viihdyin aivan erinomaisesti Saksassa. Viikonloppuisin kiertelin kaupunkia ja matkustin myös kerran Müncheniin. Arki-iltaisin oli hyvä vain levätä. Kulttuuri oli tosi mukavaa, mutta kieli oli aluksi vähän haastavaa. Olin todennut ennen lähtöä, että tahdon saada mahdollisimman paljon irti tästä kesästä ja haastoin itseni puhumaan pelkkää saksaa. Olin lukenut saksaa sekä lukiossa että yliopistossa, mutta olin kuitenkin aika epävarma, varsinkin kun en ollut puhunut saksaa yli vuoteen. Huomasin pari viikon jälkeen, että kieli parantuu koko ajan, joten oli helppo pysyä motivoituneena. Kollegojen rohkaisevat sanat sekä työilmapiiri olivat tärkeitä ja auttoivat paljon.

Opin siis paljon uutta ja samalla sain aivan upean elämyksen. Tahdon tulevaisuudessakin viettää aikaa ulkomailla ja oppia uusista kulttuureista, mahdollisuuksista pitää vaan ottaa kiinni, kun ne tulevat.

Andreas Reipsar
Åbo Akademi University

Takaisin ylös